W dniach 27-28 czerwca 2013 r. w Baranowie Sandomierskim odbyło się szkolenie pt.: „Bezpieczeństwo ryb jako produktu spożywczego”, zorganizowane w ramach środka 4.2 Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej . Na terenie naszego LGR gościliśmy przedstawicieli 11 lokalnych grup rybackich z Południowej Polski .
Pierwszy dzień szkolenia rozpoczął się od prezentacji Jerzego Wiśniewskiego – Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który przedstawił wyniki kontroli w zakresie jakości ryb. W dalszej kolejności wykłady wygłosił dr Jan Żelazny (Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy Puławy), w których przedstawił wpływ stanu zdrowia ryb oraz ich żywienia na bezpieczeństwo produktów spożywczych, a także możliwości przenoszenia pasożytów niebezpiecznych dla człowieka przez ryby.
W drugim dniu szkolenia dr Mirosław Michalski (Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy Puławy) wygłosił wykład na temat wymagań sanitarno-weterynaryjnych w prowadzeniu działalności przetwórczej ryb. Uczestnicy zostali także zapoznani z wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej. Prezentacji dokonał Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tarnobrzegu Tadeusz Sech.
Biuro Stowarzyszenia
ul. M. Reja 7
39-460 Nowa Dęba
tel : 15 814 21 97
NIP: 8672207668 REGON:180530965
Zapraszamy:
Pn. - Pt. 7 ºº- 15 ºº *
* Po telefonicznym uzgodnieniu możliwość konsultacji w wygodnym dla Państwa terminie !!
Nr rachunku: 96 9434 1083 2003 1300 0882 0001
OBSZARY DZIAŁANIA
Gmina Baranów Sandomierski
Gmina Bojanów
Gmina Dzikowiec
Gmina Gorzyce
Gmina Grębów
Gmina Janów Lubelski
Gmina Kolbuszowa
Gmina Modliborzyce
Gmina Nowa Dęba
Gmina Potok Wielki
Gmina Radomyśl nad Sanem
Gmina Zaklików
Gmina Zaleszany